Proje kapsamında Şubat 2017’den Aralık 2019’a kadar yedisi kadın, 43’ü erkek toplam 50 kişiyle görüntü ve ses kaydı alınarak görüşmeler yapılmıştır.
2016 yılında başlayan ve 2020 yılında tamamlanan bu proje, ‘Partizan’ geleneğinin 1972-1973, 1973-1976 ve 1976-1980 olmak üzere üç ana döneminin en az birinde farklı konumda yer almış, tanıklık etmiş; farklı şehirlerde, bölgelerde veya ülke dışında öğrenci, işçi, öğretmen, akademisyen, sendikacı ya da doğrudan geleneğin örgütleyicisi olarak hareketin farklı kademelerinde bulunmuş kişilerle yapılan sözlü tarih görüşmelerini kapsamaktadır. Bu kişilerin belirlenmesinde Onur Toplumsal Tarih ve Kültür Vakfının sunduğu listeler esas alınmıştır.
Projenin en başından itibaren akademik danışma ve yürütme kurulu Onur Toplumsal Tarih ve Kültür Vakfı ile birlikte çalışmışlardır. 2016 yılı Eylül ayında ön hazırlıkları başlayan projenin ilk işlerinden birisi hazırlık ve işleyiş sürecini planlamak olmuştur. Bu çerçevede sözlü tarih görüşmeleri ve kamera çekimlerini yapacak, Devim Gece, Neslihan Havva Köymen, Meral Nergis Şahin, Özer İnal, Özkan Ulucan, Fidel İlbay, Tahir Bozkurt, Mustafa Çetin, Sedat Odabaş’tan oluşan yedi kişilik gönüllü saha ekibi oluşturulmuştur:
1-2 Ekim 2016’da bu ekibin eğitimi için bir atölye düzenlenmiştir. Bu kapsamda ‘Toplumsal Hareketler ve Sözlü Tarih’ konusunda Şükrü Aslan; ‘Emek ve Sol Tarih Projelerinden Örnekler’ konusunda Hakan Koçak ve ‘Sözlü Tarih Teori ve Uygulamaları’ konusunda da Yücel Demirer ve Gülay Kayacan eğitim semineri vermişlerdir.
Aynı ekibe yönelik olarak 12 Kasım 2016’da saha çalışması ön hazırlık atölyesi yapılmıştır. Bu bağlamda saha ekibi üyeleri konuyla ilgili araştırma ve okumalar yapmışlardır. Okumalar içinde dava tutanakları, Partizan Dergisinde yıllar içinde öne çıkan konular, 1970-1980 dönemine ışık tutan anı ve roman türünde yapılmış çalışmalar incelenmiştir.
Yine aynı ay Onur Vakfı Yönetim Kurulu, sözlü tarih görüşmesi yapılabilecek isimlerin yer aldığı 88 kişilik bir taslak isim listesini proje ekibine sunmuştur. 2016 yılı Aralık ayında Örneklem Oluşturma Çalıştayı düzenlenmiş ve aynı günlerde dört pilot görüşme yapılmıştır. Bu aşamada proje saha ekibinin artık sahaya çıkabileceğine karar verilmiş ve sözlü tarih çalışması başlamıştır.
Proje kapsamında Şubat 2017’den Aralık 2019’a kadar yedisi kadın, 43’ü erkek toplam 50 kişiyle görüntü ve ses kaydı alınarak görüşmeler yapılmıştır. Görüşmelerin ortalama süresi 4-5 saattir. En uzunu 9,5 saat, en kısası 1,5 saattir. Görüşmeler ağırlık olarak İstanbul’da yapılmış olmakla birlikte birkaç görüşme İzmir ve Ankara’da yapıldı. Ayrıca Fransa ve İsviçre’de de dört görüşme yapıldı. Tüm görüşmeleri görüşmeci ve kameramandan oluşan iki kişilik ekipler yaptı. Daha sonra yapılan kayıtların birebir metne aktarılmış deşifreleri yapıldı. Deşifreler, Meral Nergis Şahin, Fidan Eroğlu, Sedat Odabaş, Neslihan Havva Köymen, Gülay Düzen, Mahmut Cem Kılıçaslan, Halit Karahan, Arzu Derman tarafından yapılmıştır.
Sonuç olarak, ‘Belleklerdeki Partizan Sözlü Tarih Projesi’ kapsamında yaklaşık 330 saatlik görüntü ve ses kaydı ile bunların birebir metine dönüştürülmesinden oluşan yaklaşık 4.000 sayfalık sözlü tarih metni üretilmiş bulunuyor.