Basında Gelenek
1970’li yıllarda Türkiye’de sosyalist geleneğin ulusal basında yer alma biçimi, dönemin hâkim politikalarına uygun bir seyir izliyordu. Özellikle hedef olarak belirlendiği izlenimi veren örgüt ve yapılar daha fazla ulusal basına haber oluyorlardı. Gazetelerde bu örgütlerden biriyle ilgili hedef gösterici nitelikte bir haber çıkması aşağı yukarı bir tehlikenin de gelmekte olduğunu gösteriyordu. Nitekim birkaç gün sonra bu yönde haberler çıkardı.

Partizan geleneği 1970’li yıllarda bu yönüyle ulusal basının epeyce konusu olmuştu. Geleneğin silahlı mücadeleyi savunması ve yer yer şiddet eylemleriyle ilişkili olarak basında yer alması oldukça dikkat çekiciydi. Ayrıca hapishane firarları, işkenceci olduğu gerekçesiyle bazı güvenlik görevlilerine yönelik eylemler ve özellikle çeşitli semtlerin kurtarılmış bölge olarak ilan edildiğine dair haberler en çok dikkat çekenlerdi. 1970’li yılların ikinci yarısında geleneğin bu yönde çeşitli eylemleri olmuştu.

Kuşkusuz ulusal basında geleneğin ya da sosyalist örgütlerin yer almasının bir başka boyutu daha vardı: Söz konusu örgüt ve gelenekler bu şekilde ülke çapında bilinir, tanınır hale geliyordu. Bu nedenle ulusal basında yer almak ilgili muhalif politik çevrelerde bazı durumlarda tercih nedeni de olabiliyordu.