Öğrenci Hareketleri
Özellikle yüksek öğrenim kurumlarında olmak üzere öğrencilerin, muhalif politik hareketlerin asıl hareket ettirici dinamiği olduğu yaygın olarak kabul edilmektedir. Zira bütün dünyadaki deneyimler bu duruma işaret etmektedir. Muhalif politik örgütlerin kurucu aktörleri çoğunlukla öğrenci hareketi içinden çıkmıştır.
Türkiye sosyalist hareketi için de bu tespiti yapmak mümkündür. Büyük ölçüde 1960’lı yıllarda ve özellikle de 68 hareketi içinde yer almış üniversite öğrencileri daha sonra yeni çeşitli siyasal hareketlerin öncülüğünü yapmışlardı. Partizan geleneğinin kurucu aktörü İbrahim Kaypakkaya da, yeni siyasal hareketi başlattığı arkadaşlarıyla birlikte 1970’lerin başında bir yüksek öğrenim kurumu öğrencisiydi.
Geleneğin 1970’li yıllardaki örgütlenme deneyimi içinde az sayıdaki üniversitede olduğu gibi liselerde de yoğun bir örgütlenme çalışması yapılmıştı. Bu eğitim kurumlarındaki öğrenciler sadece lokal meselelerle değil, ülkede ve hatta dünyadaki siyasal meselelerle ilgili faaliyetler gerçekleştirmişlerdi. Dünyada veya Türkiye’de meydana gelmiş herhangi bir olayda sistemi protesto etmek için boykot yapmak rutin eylemlerden birisiydi. Her okulda sıklıkla boykot ile karşılaşmak bu nedenle olağandı.